Stomipleieprodukter | Finn de riktige produktene for dine behov

I dag finnes det mange produkter for stomipleie på markedet. Er du ikke sikker på hvilke du skal velge? Les om de forskjellige typene her.

Finn de riktige stomipleieproduktene for dine behov

I dag finnes det mange typer stomiprodukter på markedet. Alle alternativene kan virke litt overveldende. Hvordan vet du hvilke produkter som er de riktige for nettopp din stomi?

Det viktigste er at du finner stomiprodukter som passer godt til din kropp. Dette gjelder spesielt hvordan magen er i området rundt stomien. Dette har stor betydning for hvilke stomiprodukter som passer for deg.

Hvilke produkter kan du velge mellom for din stomipleie?

Stomiprodukter kan deles inn i 3 forskjellige typer:

 1. Flate stomiprodukter for deg der området rundt stomien er på nivå med resten av magen.
 2. Konvekse stomiprodukter for deg som har en stomi som er skjev, kort, eller har et søkk rundt stomien og derfor trenger ekstra støtte.
 3. Konkave stomiprodukter for deg som har brokk eller buler rundt stomien, og derfor trenger et produkt som omfavner bulen uten å lage folder i hudplaten.

  Det skilles også mellom 1-delte og 2-delte produkter. På et 1-delt stomiprodukt sitter posen fast i hudplaten, og når du skifter på stomien må hele utstyret byttes. 2-delte produkter består av to separate deler: én hudplate, som festes på huden, og én stomipose, som festes til platen. Når du skifter pose ved bruk av 2-delte produkter kan du bytte kun posen, mens hudplaten kan sitte på i noen flere dager.

Du kan også velge mellom lukkede stomiposer og stomiposer som er mulig å tømme. Den lukkede stomiposen brukes til kolostomier hvor avføringen har en fastere konsistens. Stomiposene som er mulig å tømme brukes spesielt til ileostomier hvor avføringen er tynnere og hvor du må tømme posen flere ganger daglig. Det finnes også egne poser for de med urostomi, som også tømmes flere ganger daglig.

Når du velger stomiprodukter, er det derfor viktig å ta hensyn til følgende:

 • Hvordan er kroppsfasongen din og området rundt stomien?
 • Trenger du ekstra støtte for å sikre et tett feste?
 • Trenger du ekstra diskresjon, f.eks. hvis du ofte bruker veldig lyse eller tettsittende klær?
 • Driver du med idrett eller andre aktiviteter som må tas hensyn til? Hvis du f.eks. driver med styrketrening, kan et støttebelte for stomien din gi ekstra sikkerhet.

Ved å avdekke disse tingene er du bedre i stand til å velge stomiproduktene som sikrer best mulig pleie.

Stomipleieprodukter for deg med hudproblemer

Hudproblemer i forbindelse med stomi er en utfordring for mange med stomi. Det kan se ut som rød, irritert og øm hud rundt stomien. Hudproblemer kan være smertefulle og i verste fall kan de føre til infeksjoner. Det er derfor avgjørende at du prøver å forhindre dette så godt som mulig.

Det beste du kan gjøre for å forebygge hudproblemer er å velge et stomiprodukt som passer din kroppsfasong for å unngå lekkasje. Lekkasje som kommer på huden er den primære årsaken til hudproblemer.

Ellers er det lurt å rengjøre huden med lunkent vann og eventuelt såpe uten parfyme. Husk også å vaske hendene hver gang du har tømt eller skiftet pose. Når du rengjør huden er det også viktig at du lar huden tørke helt. Hvis huden er fuktig, risikerer du at hudplaten ikke fester seg like godt til huden.

Det finnes også flere gode støtteprodukter for stomi som kan bidra til å forebygge hudproblemer, som:

 • Kleberfjerner
 • Barrierefilm
 • Tetningsringer
 • Barrierekrem.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast Assistanse

Det kan være vanskelig å finne ut nøyaktig hvilke produkter som passer deg og din stomi. Hvis du er i tvil, kan du dra nytte av å melde deg inn i Coloplast Assistanse. Her kan du bestille gratis vareprøver direkte på nettsiden deres.

Samtidig får du med Coloplast Assistanse tilgang til råd og veiledning fra erfarne sykepleiere som har god kompetanse på stomipleie, produktvalg og annet som er viktig når man lever med stomi.

Du kan få veiledning på telefon, og du kan melde deg på nyhetsbrev, eller følge oppdateringer på nettsiden deres når det passer deg.